MIC-series

persoonlijke verhalen van  CREA cursisten

Als onderdeel van ons virtuele open huis 'Made in CREA' delen we een miniserie die de ervaringen van verschillende cursisten omschrijft. 

De pandemie heeft ons allemaal op verschillende manieren beïnvloed, maar het valt niet te ontkennen dat het de studenten allemaal zwaar heeft getroffen. De plotselinge omschakeling van levensstijl, de onzekerheden, de beperking van middelen en vooral het verlies van sociale connectie. Creatief zijn in zulke tijden is moeilijk, maar velen zijn juist naar CREA gekomen om zichzelf te ontwikkelen, te uiten en het gemis op te vullen. Om meer licht te werpen op hoe deze pandemie onze cursisten bij CREA heeft beïnvloed, delen we hier de persoonlijke verhalen van binnen onze muren. 

As part of our virtual open house 'Made in CREA'we share a mini-series that chronicles the experiences of different students here at CREA. 

The pandemic has affected us all in different ways, but there is no denying it has the students hard. The sudden switch of lifestyle, the insecurities, the restriction of resources and most of all the loss of social connection. Being a creative in such times is hard, but many students found their way to CREA precisely for personal development, expression and fulfilling what they are missing. To shed more light on how this pandemic has influenced our students at CREA, we will share a personal story from within our walls. 

personal stories

of people at CREA

Cursussen-Muziek-MadeinCREA-nov20_Zang-G
Isa
volgt zang groepsles
bij June Fermie

Isa volgt dit  blok haar eerste zangcursus bij CREA. Door middel van de cursus kon ze even uit deze gekke wereld ontsnappen: 

 

“Ik zong vroeger al best wel veel als kind, maar meer als een hobby. Nu met corona wilde ik even uit deze gekke wereld gehaald worden om iets creatiefs te doen, en zingen heb ik altijd leuk gevonden. Het volgen van de cursus tijdens de pandemie ervaar ik positief omdat ik er even tussenuit kan. Het is fijn dat alles door kan gaan en de maatregelen zijn goed na te leven.  

 

Het blijven beoefenen van kunst in tijden zoals deze vind ik heel belangrijk. Je wordt er al de hele dag aan herinnerd dus het is fijn om met iets anders bezig te zijn. Ik denk ook dat het heel goed is voor veel mensen.  

 

Jammer was dat het groepsgevoel er iets minder was omdat je normaal allemaal bij de piano staat en het geluid nog mooier klinkt als je samen zingt. Ondanks dat minpuntje is het toch gezellig met je medecursisten en zit je in een leuke bubbel. Een bubbel waarin je even vergeet in welke rare tijd we leven.”

  

 

Benieuwd naar de zangcursussen van CREA? Neem een kijkje in studio 2.02 voor een impressie van de lessen en natuurlijk het eindresultaat!  

 

Wil jij zoals Isa ook een zangcursus volgen?  
Helaas zitten voor het volgende blok de zangcursussen al helemaal vol, maar geen stress! In december komt weer een nieuw cursusprogramma online voor het voorjaar van 2021. Hopelijk tot dan! 

1/1

Gijsje volgt haar eerste cursus modelboetseren. De waarde van kunst is voor haar nu groter dan eerst:

 

“Na de hele dag achter mijn laptop te hebben gezeten kom ik ’s avonds naar CREA om iets met mijn handen te doen. Het is fijn dat ik door middel van deze cursus actief bezig ben en mijn hoofd en handen op een andere manier kan gebruiken. Ik ben namelijk veel bezig met mijn studie en wilde toch iets creatiefs doen. Ik heb me daarom ook al ingeschreven voor de cursus houtbewerking in het volgende blok.  

De cursus bij CREA is netjes gegaan en volgens mij werkt specifiek deze cursus goed omdat je sowieso al afstand van het model houdt. Hierdoor waren er soms momenten waarbij ik even niet aan de pandemie dacht en ik het allemaal even was vergeten. Alleen bij het wegzetten van de beeldjes ben je langer aan het wachten, maar daar kunnen we mee leven. Daarnaast kom je op deze manier nog eens iemand tegen, haha! 

Op social media merk ik dat steeds meer mensen bezig zijn met kunst. Voor mij persoonlijk is de waarde van kunst nu nog wel groter dan normaal omdat je meer thuis zit en vaker bezig ben zelf dingen te maken.”  

 

Benieuwd naar de cursus modelboetseren van CREA? Neem een kijkje in studio 2.04 voor een impressie van de lessen en natuurlijk de eindresultaten!  

 

Ook interesse voor een cursus modelboetseren?  
Helaas zitten voor het volgende blok de cursussen modelboetseren al helemaal vol, maar wees niet getreurd. In december komt weer een nieuw cursusprogramma online voor het voorjaar van 2021! Hopelijk tot dan! 

1/1
Cursussen-Beeldend-MadeinCREA-nov20_Mode
Gijsje Maas
volgt Modelboetseren
bij Da van Daalen
11 Improv Theatre © Juliette de Groot
Berend Brock
volgt Improv Theatre
bij Jochem Meijer

Berend heeft vaker cursussen gevolgd bij CREA en volgt dit keer improv theatre. Hij vindt het belangrijk dat we ondanks de pandemie ons blijven uitdrukken en daar wat mee doen: 

“Het is al even geleden, maar ik heb veel uitgeprobeerd bij CREA. Van cabaret tekstschrijven tot Afrikaanse dans. De reden dat ik weer heb gekozen voor een cursus is door het tijdstip. Na de halve wereldbol over te zijn gegaan ben ik weer iets nieuws gaan studeren en wilde ik weer iets met theater gaan doen.  

Het is spannend en soms wel vreemd om de cursus te volgen tijdens de pandemie. Er is bijvoorbeeld onzekerheid of het online gaat eindigen of niet. Daarnaast is het ook gek om improvisatie theater te doen waarbij je nooit een worsteling doet of verliefd dichtbij elkaar kan komen. Dan moet je verliefd kijken op een afstandje om je punt te maken. Het bracht daardoor wel interessante nieuwe uitdagingen en het is toch een fijn sociaal samenkomen en een leuke leertechniek. Het is improviseren! 

Het belang van kunst is om je ervaringen uit te drukken en er iets mee te doen. Tijdens de pandemie, maar eigenlijk altijd. We willen blijven leven, maar wel om te leven. Mensen zijn namelijk sociale beesten dus willen samen zijn. Het kan ook met een schermpje maar het is fijner om elkaar in het echt te zien. Zeker bij theater zie je liever het hele lichaam en niet alleen het gezicht.  

Het is jammer dat we naderhand niet met elkaar in CREA café kunnen zitten, maar het sociale leven is al zo beperkt. Het is fijn om ergens een plekje te hebben waar je uitbreekt en uit huis kan zijn.” 

 

 

Benieuwd naar de cursus improvisatie theater van CREA? Neem een kijkje in studio 3.04 voor een impressie van de lessen!

1/1

Eline werkt bij het CREA café en is al bijna 5 jaar lid van Studentenkoor Amsterdam (SKA). Daarnaast heeft zo ook fotografie gedaan als zomercursus. Tijdens de pandemie heeft kunst meer waarde en invulling gegeven in haar leven: 

“Vrienden hadden mij een keer meegenomen naar CREA omdat ze het wel wat voor mij vonden, en het voelde meteen al goed. Behalve zingen bij Studentenkoor Amsterdam, heb ik ook fotografie gedaan deze zomer. Dit was in hybride vorm en omdat het lekker weer was konden we op de momenten dat we niet op locatie zaten naar buiten en leuke dingen fotograferen. Bij SKA is het fijn dat er überhaupt nog dingen kunnen. Het is goed geregeld, maar lastig omdat we normaal met groepen van 80 of 90 zijn.  

Specifiek in de pandemie geeft kunst meer waarde en invulling in je leven. Het klinkt diepzinnig, maar bijvoorbeeld bij de cursus fotografie is het zo fijn om iets te maken en te doen. Er blijft namelijk al zo weinig over.  

Het fijne aan het volgen van een cursus in zo’n periode is dat er dus nog wel wat te doen is. Vooral in het koor is er nog veel samenhorigheid omdat je in een groep zingt. Het gevoel wordt dan nog sterker ook al sta je verder uit elkaar. Ondanks dat het met een klein deel van de groep is, wordt er op avonden wanneer het niet doorgaat meteen een Zoom georganiseerd waarbij er spelletjes worden gedaan.“ 

 

Benieuwd naar de cursus fotografie of SKA? Neem een kijkje in studio 2.21 voor een impressie van de lessen fotografie en kijk in de muziekzaal naar Studentenkoor Amsterdam!

1/1
MIC-series_Eline-Feenstra-tijdens-cursus
Eline Feenstra
werkt in het CREA café en zingt bij Studentenkoor Amsterdam
8 Basisdans © Juliette de Groot
Lise Huijser
volgt Basisdans
bij Feadan McCall

Lise doet haar derde cursus, maar haar eerste in dans. Met de cursus basisdans wil ze verschillende dansstijlen uitproberen: 

“Ik had nog nooit eerder iets met dans gedaan maar het leek me een mooi moment om ermee te beginnen. Vooral om verschillende dansstijlen uit te proberen en te kijken wat ik in het vervolg zou willen doen. Ondanks de pandemie heb ik een goede ervaring gehad bij CREA en vond ik alles goed geregeld. Iedereen droeg mondkapjes, je kon je handen desinfecteren en er werd goed afstand gehouden. 

Kunst is vooral in deze tijd een hele fijne uitlaatklep. Door mijn colleges zit ik de hele dag stil, en door de cursus kon ik weer lekker dansen wat bijvoorbeeld ook niet meer kan in de club. Met dansen kan ik al mijn gedachten over de uni en pandemie even vergeten.  

Tijdens de cursus ben je toch een beetje bang om besmet te raken en het is minder fijn dat we zo voorzichtig moeten zijn. Ondanks dat, is de afstand eigenlijk ook best fijn en was alles lekker schoon.” 

 

Benieuwd naar de cursus basisdans? Neem een kijkje in studio 4.05 voor een impressie van de lessen! 

 

Wil jij net zoals Lise een cursus basisdans volgen?  
Helaas zitten voor het volgende blok de cursussen basisdans al helemaal vol, maar er is nog wel plek bij bijvoorbeeld de cursussen stijldansen of urban! Voor meer informatie kijk op de website! --> 

1/1

Victoria is a student in the singing course. During this course she found a space where she could socialize and share her expressions about the current situation.

“As my first course ever at CREA it is quite nice. First I was not on time to sign up but then my friend told me about this course. By applying I found a place to socialize and especially now there are fewer opportunities to meet new people it was nice.  

I think it is nice to share something with people, and I think that is what art does. Sharing an expression. And right know we don’t have those moments of sharing a lot. So I think that’s the importance of art, having a form of expression.  

During the singing course I think the nicest thing is getting to meet new people in real life because the rest of my social contacts are online. It is hard not getting close to them and keeping the distance, but like most things the current situation has good sides and bad sides.” 

 

Curious about CREA’s singing courses? Take a look in studio 2.02 for an impression of the lessons and of course the result!  

Interested in following a singing course like Victoria?  Sadly, the singing courses for the next period are completely full. But no worries! In December the new course program for spring will be released. Hopefully we will see you then!  

1/1
6 Zang groepsles (Jolien) © Juliette de
Victoria Ramírez
does a group singing course with Jolien Grunberg
Stockfoto-schrijven-StockSnap_BDAUNU30R3
Inge van Dieen
volgt Creatief schrijven
bij Ellen Stoop

Inge volgt haar eerste cursus creatief schrijven en is recentelijk i.v.m. de COVID-19 maatregelen als gastpersoon bij CREA komen werken. Ze vond het fijn om door de cursus even te vergeten wat er allemaal gaande is:  

 

“Naast dat er natuurlijk niet veel te doen was buiten de deur en ik vorig jaar al wilde beginnen, heb ik voor de cursus creatief schrijven gekozen omdat ik graag iets met schrijven wilde doen. Het is fijn dat we toch de kans hebben om met elkaar op locatie de lessen te volgen. Dat gaat vaak gepaard met ‘oh, ja, nee, ik mag niet opstaan’-momenten en dan moet je het even niet doorgeven of digitaal opsturen. Maar eigenlijk vergeet je heel snel wat er gaande is ondanks dat je je aan de maatregelen houdt.  
 

Het belang van kunst tijdens pandemie is groot. Om te beginnen is kunst vermaak. De eerste paar weken dat we thuiszaten was namelijk iedereen aan het netflixen, boeken aan het lezen en er kwamen digitale tentoonstellingen online. Daarnaast vind ik het belangrijk om dingen een plek te geven. Of dat nou door zelf kunst te maken is of door het zien van wat iemand anders met die ervaringen gedaan heeft. Het kan je uitdagen of juist laten denken dat je er niet alleen voor staat. En als laatste, los van de pandemie, verbindt en leert kunst ons over de wereld en onszelf. Op zo’n moment waarbij de wereld op zijn kop staat is het alleen maar belangrijker. Ik vraag me ook vaak af hoe het zich gaat voortzetten. Is het een blijvend iets of komen er nieuwe vormen? Komen er dan bijvoorbeeld veel verhalen of andere kunstvormen waar een pandemie in voorkomt?  
 

Het fijnste van het volgen van de cursus vind ik dat ik op een veilige manier nieuwe mensen heb kunnen zien en een reden had om de deur uit te gaan. De onzekerheid die erbij komt kijken hoort erbij en ik weet zeker dat er een andere, nieuwe manier zal zijn. Maar hoe dat eruitziet en hoe we dat gaan ervaren, ben ik heel benieuwd naar. Met het onderwijs heb ik er namelijk minder goede ervaringen mee, dus dat wordt spannend.” 

 

Benieuwd naar de cursussen creatief schrijven? Neem een kijkje in studio 1.21 voor een impressie van de lessen en natuurlijk de eindresultaten!  

 

Katinka volgt haar eerste cursus bij CREA en koos voor percussielessen. Voor haar is creatief bezig zijn belangrijk en het houdt je gezond: 

“Voordat ik begon aan de cursus had ik iemand plechtig beloofd een nieuwe vaardigheid aan te leren. Percussie leek me erg leuk en het blijkt ook zo. De cursus bij CREA heb ik prettig ervaren en ze doen duidelijk hun best om alles door te laten gaan. Het zoeken van contact lekker creatief bezig zijn weegt voor mij zwaarder mee dan de angst voor Corona.   

Zoals altijd vind ik dat kunst essentieel is. Al vanaf de oertijd zijn mensen bezig met kunst. Bij kampvuren maakte ze fluitjes van botten, kleine standbeeldjes en er werd muziek en cultuur gemaakt. Kunst is dus niet alleen leuk en zomaar een hobby, het vormt ook een beschaving. Het is daarom belangrijk dat we creatieve dingen blijven doen, want er is bewezen dat het ook nog gezond is. Creatief bezig zijn laat namelijk je hersenen beter functioneren.  Ik ben al niet zo jong meer dus het is verstandig om zoiets als dit te blijven doen.  

Het leven gaat gewoon door ook al zit het even tegen, onzekerheden horen er nou eenmaal bij. Als ondersteuner in een wetenschappelijk instituut zoals de UvA is het wel moeilijk dat we toch gedwongen worden om niet geheel wetenschappelijk onderbouwde maatregelen te nemen. Het is begrijpelijk, maar ik vind het schuren.”  

 

Benieuwd naar de percussiecursussen? Neem een kijkje in studio 2.02 voor een impressie van de lessen!

 

Ook geïnteresseerd in het volgen van een percussiecursus?  Helaas zitten voor het volgende blok de percussiecursussen al helemaal vol, maar wees niet getreurd. In december komt weer een nieuw cursusprogramma online voor het voorjaar van 2021! Hopelijk tot dan! 

1/1
10 Percussie © Juliette de Groot
Katinka Holzhauer
volgt percussie
bij Martin van der Putte
3 Klassiek Ballet II © Juliette de Groot
Rosemarijn van Hoof
volgt Klassiek Ballet II
bij Pascale de la Fuente

Rosemarijn werkt als hoofd publiciteit bij CREA en volgt, na 11 jaar niet meer gedanst te hebben, sinds vorig jaar de klassiek ballet II cursussen. Kunst houdt voor haar in tijden van Corona de hoop levend en zorgt ervoor dat er nog leuke dingen kunnen gebeuren: 

“Ik volg al ongeveer 9 jaar verschillende cursussen bij CREA en sinds vorig jaar doe ik met klassiek ballet II bij Pascale mee. Tot mijn 18e heb ik altijd gedanst, maar toen ben ik naar Amsterdam verhuisd. Ik ben het die tijd een beetje uit het oog verloren en durfde het op een gegeven moment niet meer. Maar na al die jaren dacht ik nee, dat is echt onzin ik ga het weer doen! 

Na het weer opgepakt te hebben was de eerste cursus klassiek ballet die ik ging doen vorig jaar in september en deze heb ik helemaal af kunnen maken. Bij de tweede cursus waren de lessen na ongeveer een maand vanuit huis en hadden de docenten het goed opgepakt met allerlei opdrachten. Alhoewel, ik kon vanuit mijn kleine huis niet echt meedoen, want ik heb toen een tafel omgeschopt waar een vaas op stond! Whoops! Vanaf dat moment dacht ik oké dit kan ik niet meer voortzetten, ik pak het wel op wanneer CREA weer open is. En dat heb ik gedaan! 

In september ben ik weer begonnen en dat was heel fijn. Het zijn minder grote groepen, maar het is fijn dat het nog kan en dat corona even buiten de deur is. Tussen de cursussen merkte ik niet veel verschil omdat je al wel redelijk goed afstand houdt bij klassiek ballet. Je moet je armen kunnen spreiden en dan heb je 1,5 meter. Ik ben blij dat het weer kon en ik heb er afgelopen periode enorm veel aan gehad.  

Kunst houd je levend en het zorgt ervoor dat er nog iets blijft om hoop uit te krijgen. Naast dat klassiek ballet kunst is, zie ik het ook als een vorm van beweging, wat in die zin ook weer bevorderlijk is voor lichaam en geest. Kortom, in tijden van Corona houdt kunst de hoop levend en het zorgt ervoor dat er nog leuke dingen kunnen gebeuren.” 

 

Benieuwd naar de klassiek ballet cursussen? Neem een kijkje in studio 4.05 voor een impressie van de lessen!

 

Sef kiest voor de tweede keer om de cursus singer songwriter te volgen. Hij vond de zomercursussen zo leuk dat hij er verder mee is gegaan: 

“Afgelopen zomer heb ik de cursus singer songwriter gevolgd. Ik vond het zo leuk dat ik dacht, daar wil ik wel mee verder gaan en heb ik me toen opnieuw ingeschreven. Ik heb tijdens de zomercursussen ook freestyle art gevolgd en twee jaar geleden de cursus solozang.  

Ik kan deze cursus moeilijk vergelijken met de cursussen die ik al eerder heb gevolgd omdat het alweer een tijdje geleden is. Maar mijn ervaringen tot nu toe zijn bijna hetzelfde. Ik merk alleen dat de groepen wat kleiner zijn, maar dat vind ik eigenlijk wel fijn. Verder is er een stukje onzekerheid of we wel of niet door kunnen gaan dus dat is een beetje raar.  

Voor mij is kunst heel belangrijk. Kunst is een manier om je te uiten en juist in zo’n tijd als nu is het belangrijk om dit te blijven doen. De cursus is fijn om toch op een creatieve manier bezig te zijn en tegelijkertijd andere mensen te ontmoeten. Want dit is eigenlijk het enige sociale wat je nog in real life hebt.” 

 

Benieuwd naar de singer songwriter cursussen? Neem een kijkje in studio 2.02 voor een impressie van de lessen en natuurlijk de eindresultaten! 

 

Wil jij net als Sef ook een singer songwriter cursus volgen? Helaas zitten voor het volgende blok alle cursussen van singer songwriter al vol, meer geen stress! In december komt weer een nieuw cursusprogramma online voor het voorjaar van 2021! Hopelijk tot dan! 

1/1
5 Singer Songwriter © Juliette de Groot
Sef Panhuysen
volgt singer songwriter
bij Roemer van der Steeg
Titel
ondertitel

Sef kiest voor de tweede keer om de cursus singer songwriter te volgen. Hij vond de zomercursussen zo leuk dat hij er verder mee is gegaan: 

“Afgelopen zomer heb ik de cursus singer songwriter gevolgd. Ik vond het zo leuk dat ik dacht, daar wil ik wel mee verder gaan en heb ik me toen opnieuw ingeschreven. Ik heb tijdens de zomercursussen ook freestyle art gevolgd en twee jaar geleden de cursus solozang.  

Ik kan deze cursus moeilijk vergelijken met de cursussen die ik al eerder heb gevolgd omdat het alweer een tijdje geleden is. Maar mijn ervaringen tot nu toe zijn bijna hetzelfde. Ik merk alleen dat de groepen wat kleiner zijn, maar dat vind ik eigenlijk wel fijn. Verder is er een stukje onzekerheid of we wel of niet door kunnen gaan dus dat is een beetje raar.  

Voor mij is kunst heel belangrijk. Kunst is een manier om je te uiten en juist in zo’n tijd als nu is het belangrijk om dit te blijven doen. De cursus is fijn om toch op een creatieve manier bezig te zijn en tegelijkertijd andere mensen te ontmoeten. Want dit is eigenlijk het enige sociale wat je nog in real life hebt.” 

 

Benieuwd naar de singer songwriter cursussen? Neem een kijkje in studio 2.02 voor een impressie van de lessen en natuurlijk de eindresultaten! 

 

Wil jij net als Sef ook een singer songwriter cursus volgen? Helaas zitten voor het volgende blok alle cursussen van singer songwriter al vol, meer geen stress! In december komt weer een nieuw cursusprogramma online voor het voorjaar van 2021! Hopelijk tot dan! 

1/1
Crea voor Sjoerd Jans print 140 x 91 cm-

studio 3.04

Crea voor Sjoerd Jans print 140 x 91 cm-

studio 2.02

studio 4.05

© 2021 CREA - werk gemaakt door cursisten 

CREA

Nieuwe Achtergracht 170

1018 WV Amsterdam

  • White Instagram Icon
  • Facebook Clean