Studiofoto's-NOV'17-studio2.02-DSC_8762.
​studio 2.02
welkom!
Schermafbeelding 2020-03-23 om 13.03.23.
gospel
door Caroline Dest

CREA en Corona, door Caroline Dest:

"Nog meer dan ooit, wordt mij op pijnlijke wijze duidelijk, hoezeer koorwerk, samen zingen, samen luisteren, samen muziek maken met stem en liefst met (maar ook zonder) live piano, bijdraagt aan mijn geluk. De mate waarin dit bijdraagt aan het algehele welzijn, een goed humeur, een happy gevoel, is enorm. Ik ben niet eens het soort zangeres die altijd loopt te zingen. Er gaan soms dagen voorbij dat ik mijn zangstem niet laat horen, ook niet aan mijzelf. Maar in de les bij Crea, en door die les, voel ik opnieuw en steeds weer de onvervangbare pret die samen (gospel) zingen teweegbrengt! Er zijn dagen geweest (niet veel) dat ik ietwat schoorvoetend naar de les kwam; moe, brak, nerveus of iets dergelijks, zo gaat dat soms in het leven. Maar ALTIJD was ik na de les vrolijker, tevredener, en ALTIJD lachten we ons zeker één keer rot om iets dat er gebeurde in de les. Het is gewoon zalig!

Daarom baal ik nu zo ontzettend. Een heel egoïstisch soort balen is het, gewoon omdat er zo lang al niet gezamenlijk ge-gospelt kan worden. Uiteraard kleven er veel meer en veel ergere dingen aan de hele quarantaine en COVID 19… I know. Ik zie lees hoor en beleef dat ook… maar ik mís de meiden (ja de groep bestaat alleen uit meiden) en Mark, mijn zeer mannelijke mattie en top-pianist, heel erg! Ik wil zo met elkaar zingen! Online les is zo niet leuk vergeleken the real thing! Het gaat me om het contact, de live wisselwerking, de bewegingen, het klappen, het stampen en de harmonieën, de toegewijde cursisten!Ik kijk reikhalzend uit naar de dag waarop we weer verder kunnen, we de koor-draad weer kunnen oppakken!

 

Ik heel erg blij met de support die ik van een groot deel van mijn cursisten, mijn mede docenten en het bestuur van Crea heb gekregen, vanaf het begin van deze ellende.

Ik kan op dit moment wel janken..dus zing ik maar alleen door. Gospel is zo troostend, in welke crisis dan ook. Hold on.. just a little while longer.

Liefs en sterkte aan iedereen bij, in, aan en rondom Crea.

Hoop tot snel. X!"

 

Caro de Gospeljuf

 
_DSC8402.JPG
zang groepsles
door Jolien Grunberg
 
 
_DSC6658.JPG
singer songwriter
door Roemer van der Steeg

Normaal gesproken eindigen we de cursus SINGER-SONGWRITER met iets heel tofs: een concertje. Een CREA-lokaal wordt vol gezet met stoelen en banken zodat er zoveel mogelijk publiek dicht op elkaar zit. Door de lampen en het publiek wordt het behoorlijk warm, er wordt gezweet, soms ook van de zenuwen. De cursisten zingen – al aerosolen verspreidend – een aantal liedjes door dezelfde microfoon. Het publiek op de eerste rij kan de emotie en vaak ook het speeksel voelen. Na afloop ontvangen de cursisten zoenen en knuffels van elkaar en het publiek… Helaas. Dat kan niet meer.

 

Het spreekt voor zich dat de cursus singer-songwriter online is doorgegaan. In onze Whatsapp-groep werden nieuwe nummers gepost. Iedere week op maandagavond kwamen we via ZOOM bij elkaar om dit nieuwe werk te bespreken. Onze Spotify-lijst diende ter inspiratie. Soms ook werden er liedjes live gespeeld, hoewel dat niet meeviel met de simpele laptop-microfoontjes en haperende wifi-verbindingen. Maar toch: er zijn veel mooie nieuwe nummers gemaakt.

 

De afsluiting van de cursus is dus geen concertje, maar dit filmpje met audiofragmenten. Het zijn stukjes van liedjes die in de afgelopen zeven lessen gemaakt zijn en afkomstig uit onze Whatsappgroep. Stuk voor stuk liedjes waarbij elk akkoord, elk woord en elke noot ontstaan zijn in deze merkwaardige periode. Het publiek, de hitte, het zweet en vooral dat er live muziek wordt gemaakt: denk dat er even zelf bij.

Nicoline Snaas over haar cursussen dit semester:

Vocal Band

"In de vocal band starten we vaak met beweging van het lijf. Met of zonder muziek. De keuze van de muziek is meestal eerste inspanning via grooves; Stevie wonder, Earth Wind and Fire, Pharell, St. Germain o.i.d.

Daarna doen we een cooling down om in het lichaam te komen. Instrumentale meditatie muziek.Ik heb een spotify lijst gemaakt met allerlei blues stukken om ze te laten horen hoe expressief en soms dramatisch er gezongen wordt.

Op meespeeltracks (karaoke) konden de studenten oefenen. Kopieren van sommige zangers is goed om te weten hoe het voelt. Daarna ga je naar je eigen interpretatie, timing en verandering van melodie en uiteindelijk naar improvisatie en daarna naar het maken van eigen tekst op diezelfde track.Deze teksten zijn een aanzet naar het maken van eigen songs. De improvisaties die we maken zijn daar een vingeroefening voor.

Deze hele zoom periode is nogal veeleisend voor de studenten. Normaal kan je elkaar stimuleren en uitdagen in de les. Nu moet je al die dingen uit jezelf halen vanuit huis.Met de buren, je huisgenoten en je familie om je heen. Toch is het wonderbaarlijk goed gelukt en gebruik makend van simpele technieken als opnemen met een dictafoon op de telefoon. Soms maakten we opnames die we via whatsapp doorstuurden of via de mail. Deze groep Vocal Band was zeer gemotiveerd om deze techniek onder de knie te krijgen."

Free your Voice:

"Bij de groep free your voice komen de basistechnieken van zang aan de orde. En simpele wereldmuziek thema’s die we hebben gezongen met elkaar via de zoom. Ik begon meestal achter de piano en de studenten dan op mute zingend. Het wa ontzettend wennen voor de studenten en lastig om alleen te zingen terwijl je je hebt ingeschreven voor een samenzang cursus. Basiszangtechnieken waren heel goed via de zoom uit te leggen en daar hadden de studenten veel aan. Ademoefeningen, houding, articulatie oefeningen, resonans oefeningen en ook harmonie, samenzang kwam aan de orde. Via de zoom kon ik dan de studenten corrigeren. Tegelijkertijd was het heel lastig zonder piano om toon te houden en zuiver te blijven zingen. Toch een goede poging!"

Nobody knows youMijntje van Raak
00:00 / 02:47
Corona bluesŠárka Turnerová
00:00 / 02:31
Nobody knows youArtemis Tsoulou Malak
00:00 / 01:45
Nobody knows you Trijsje Franssen
00:00 / 02:49
Student BluesMalou Hamers
00:00 / 01:35
_DSC7461.JPG
vocal band & free your voice
door Nicoline Snaas
 
Crea voor Sjoerd Jans print 140 x 91 cm-

studio 2.21

studio 3.01

studio 3.22

Crea voor Sjoerd Jans print 140 x 91 cm-

studio 1.21

CREA

café

studio 2.04

studio 2.06

studio 2.02

summer

courses

studio 4.05

studio 3.04

main

hall

© 2020 CREA - werk gemaakt door cursisten 

CREA

Nieuwe Achtergracht 170

1018 WV Amsterdam

  • White Instagram Icon
  • Facebook Clean