Studiofoto's-NOV'17-studio3.04-DSC_8740.
​studio 3.04
welkom!
_DSC6402.JPG
acteren (basis & ITA) en presenteren
door Fleur de Graaf

Wat gebeurde er op het moment dat het doek viel, door Fleur de Graaf:

"De Presentatiecursus hadden we gelukkig net met een goed gevoel afgesloten, wat een timing. Met de 4 Theatercursussen waren we helaas net lekker op stoom dus daar moest ik voluit op de rem gaan staan. Het gekke was dat ik tegelijkertijd het gevoel kreeg, we kunnen op avontuur. We mogen in het diepe springen. De toneelschrijver Samuel Beckett laat een personage uitroepen: “Niets is grappiger dan het ongeluk “. Dus vooruit met de geit. Voor de Theater Basis cursussen gingen we van start met de beginopdracht: Maak van je kamer een theater en maak een bewegend beeld, nog zonder tekst, op het thema: “Ik kan geen kant op “. (Zie het filmpje op onze MIC-pagina op de website!). Na een tijdje ontstond een probleem, nog niet iedereen had gereageerd, moesten we daarop wachten of konden we verder met de vervolgopdrachten. Ik heb te lang gewacht, denk ik, maar het was ook raar om ze onder druk te zetten. Datzelfde speelde bij de ITA-cursus. Ik heb te lang gewacht op enkel het formeren van de dialoogduo’s. Ik kon ze nog alleen maar een beginopdracht geven en niet een volledig lesplan met planning. Dat had ik niet want ik wist b.v. nog niet eens of de masterclass en voorstelling van ITA door zouden gaan. In die periode kwam ook het genereuze aanbod van Crea van de restitutie van het cursusgeld en toen was het snel bekeken. Einde pril begin online-alternatief van de cursussen. Heel jammer, maar zeer begrijpelijk. Ik vond het goed om te ontdekken dat ik erop kan vertrouwen dat ik wel weer een vorm kan vinden om mijn passie voor theater te delen. Ik hou me gewoon vast aan het motto van Samuel Beckett:

Ever tried ever failed

No matter

Try again fail again

Fail better"

Na amper 6 lessen Theater Basis genoten te hebben, moesten de cursisten opeens naar de puurste vorm van acteren, n.l. DE MONOLOOG. De eerste opdracht luidde : Maak van je kamer een theater en creëer ergens een bewegend beeld, zonder tekst van jezelf, waarbij “het opgesloten zitten” theatraal verbeeld wordt. In de toneelstukken van Samuel Beckett zitten de personages b.v. in een vuilnisbak of een berg zand.  Hieronder zijn beelden van de opdracht te zien.

 

Welkom bij kleinkunst!

Wat is dat eigenlijk? Dat ga je nu ontdekken bij onze online presentatie. Inhoud, humor, muzikaliteit en de kracht van het beeld van een zeer talentvolle groep cursisten.

 

Geniet van onze 20 minuten durende ‘Blinde estafette’ waarin 10 cursisten om de beurt maar toch samen je meeslepen in hun verhaal. En check-out de drie bonus filmpjes met top items die tijdens de cursus zijn ontstaan.

 

Enjoy!

 

‘Een Blinde Estafette’, geëdit door Floris, met:

00:00 Marie

02:45 Lisa

04:27 Gien

07:20 Lotte

09:38 Jip

11:51 Stéphanie

14:57 Yumiko

16:33 René

17:24 Maaike

Cursussen-theater-MadeinCREA-jan'17-klei
kleinkunst
door Joost Laterveer
 
 
Cursussen-theater-MadeinCREA-jan'17-thea
acting
door Lorentine van Tijn

In februari gingen we met de groep Acting 2 aan het werk: we zouden een montagevoorstelling maken. Dat houdt in dat je rondom een thema allerlei theatraal materiaal verzamelt en dat monteert tot een geheel. Iedereen bracht prachtige verhalen mee, uit alle delen van de wereld (dat is zo leuk aan de internationale groepen) en we kwamen er al snel achter dat iedereen het voor zichzelf niet makkelijk maakte in het leven. Alleen al de keuze om ervoor te kiezen in het buitenland - in dit geval Amsterdam - te studeren is een dapper. Laten we zeggen dat voor hen geldt: “als je geen risico durft te nemen, moet je ook niet zeuren dat het leven saai is.” Dus wordt er veel risico genomen.

Het thema werd: Let’s make life difficult! En toen werd het leven dat echt. Via opdrachten die spelers thuis filmden, audiofragmenten, foto's en improvisaties in Zoom verzamelden we toch nog heel wat materiaal. En daar hebben we een film van gemaakt. Een ‘montagefilm’ rondom dit thema. 

De spelers zijn zichzelf en vertellen over hun leven, of spelen een ander en geven zichzelf advies. In dit fragment is vooral Tim te zien.

Een aantal deelnemers van Theatersport II spelen in dit fragment de slowmotion olympics. 

 

Het spel: Wie hanteert het beste zijn handeling omtrent een huishoudelijk artikel.

 

Verbaal ondersteunt door de presentator en een oude prof en olympisch kampioen.

Cursussen-theater-MadeinCREA-jan'19-thea
theatersport
door Michael Geesink
 
Cursussen-theater-MadeinCREA-jan'19-Musi
musical
door Miloe van Bodegraven
 

Rosa van Toledo over haar cursus dit semester:

"Omdat mijn cursus net afliep toen de coronamaatregelen genomen werden, hebben mijn cursisten geen eindpresentatie kunnen geven. Ik heb hen gevraagd of ze misschien hun verhaal dan online willen delen via CREA. Vier van hen wilden dat wel doen!"

Drie verhalen zijn waargebeurd en één is een griezelverhaal.   


Eliane - The Love Boat  gaat op een cruise met haar ouders. De gastheer van haar tafel blijkt een bloedmooie jongen te zijn met groene ogen. Helaas is een liefde met het personeel ten strengste verboden.

João - Het bed. De neef en nicht van João zijn op vakantie in een luxe vakantiehuis. Op een avond wil de neef naar bed, maar in zijn bed ligt zijn zusje al te slapen. De volgende ochtend blijkt dit zijn zusje dit niet te zijn geweest. (griezelverhaal!) 

Rusalka - Duivels dilemma. Wanneer Rusalka ontdekt dat haar man vreemdgaat, gaan alle luiken bij haar dicht. Toch kan ze hem niet helemaal loslaten.   

Loes - Wildkamperen. Loes en haar vriendinnen besluiten een nacht wild te kamperen in een verboden Nederlands natuurgebied. Dan horen ze midden in de nacht de boswachter komen.


 

The loveboatEliane
00:00 / 11:52
Het bedJoão
00:00 / 05:39
Duivels dilemmaRusalka
00:00 / 06:13
WildkamperenLoes
00:00 / 07:13
Cursussen-theater-CREAsnapshots'16-klein
storytelling
door Rosa van Toledo
 
Crea voor Sjoerd Jans print 140 x 91 cm-

studio 2.21

studio 3.01

studio 3.22

Crea voor Sjoerd Jans print 140 x 91 cm-

studio 1.21

CREA

café

studio 2.04

studio 2.06

studio 2.02

summer

courses

studio 4.05

studio 3.04

main

hall

© 2020 CREA - werk gemaakt door cursisten 

CREA

Nieuwe Achtergracht 170

1018 WV Amsterdam

  • White Instagram Icon
  • Facebook Clean