DSC_7993_edited.jpg
studio 2.04
3D-beeldendstudio
3D fine arts studio
25 Visual Interventions
visual interventions
door Dre Urhahn

Dre: “Het eerste lesseizoen ‘visual interventions’ was superspannend, omdat niemand van tevoren precies wist waar de cursus precies over zou gaan. Het enige wat duidelijk was, was dat het alle kanten op kon. We begonnen met vrije gedachten over wat er allemaal een visuele interventie kon zijn en bekeken veel voorbeelden van overal uit de wereld. Omdat de cursus net parallel liep met een lockdown periode ivm het coronavirus, besloten we eerst allerlei visuele manieren te onderzoeken die gebruikt werden om beweging, stroming en richting te duiden en experimenteerden we met het maken van onze eigen stukjes ‘openbare ruimte’. Met zelf meegebrachte materialen werden stukjes mobiele ‘private space’ gecreëerd van 1 1/2 meter, waarbij je je niet hoefde te voelen dat je afstand moest nemen, maar juist dat je je in je eigen plekje mocht bevinden. Het gaf een heel andere draai aan het bergip afstand en plek en het was leuk om te zien op wat voor verschillende manieren je plek kan definieren.

 

Daarnaast bedachten we als groep allerlei andere manieren op de openbare ruimte te gebruiken als canvas. Soms om plekjes te creëren waar mensen heel even de tijd mochten nemen om zich niet te haasten - soms juist manieren om te zorgen dat mensen even door zouden lopen zonder gezeur. En soms gewoon om interventies in de openbare ruimte te maken die er simpelweg mooi uitzien, of je een fijn gevoel geven als je er langsloopt als toeschouwer.

 

Naast het denken en praten zijn we ook simpelweg heel veel bezig geweest. We gebruikten de grond als werkplek en allerlei materialen als canvas. Vloerbedekking, papier, slaapzakken, je kan het zo gek niet bedenken of het werd gebruikt om een onverwachte plek in te nemen. We bespraken en gebruikten technieken van stencils tot geometrie en hadden aan het eind van elke les gerust nog een paar uur door kunnen gaan. Hopelijk kunnen we in volgende cursussen ook fysiek wat dichter bij elkaar komen, maar het was ook bijzonder om te zien dat je ook met gepaste afstand heel nauw samen kan werken.”

 

Det: "Op maandag en woensdag kun je Keramisch Boetseren en op dinsdag Toegepaste Keramiek maken bij Det Smeets.  

30 deelnemers, bijna allemaal student hebben afgelopen weken hun handen in de klei gestoken en maakten kennis met Klei en het Keramisch proces. 

Bijna allemaal voor het eerst. Één iemand moest helaas stoppen omdat ze postief op covid getest was. Alle anderen waren meer dan blij om na een dag gekluisterd aan hun beeldscherm te ontspannen bij CREA. Gewoon met een materiaal werken en mensen zien en spreken. Dat is fijn. Of wat ik geregeld hoorde: "helemaal zen”. 

En omdat coronaproof te doen: daar werkt iedereen serieus aan mee. 

Een heel aantal mensen had z’n zinnen gezet op Toegepaste Keramiek maar was te laat met inschrijven. Dan maar Keramisch Boetseren… En dat bleek toch heel leuk te zijn. Wel weer jammer dat het 2e blok dan vol zit als je net de smaak te pakken hebt."

9 Keramisch boetseren © Juliette de Groo
keramisch boetseren & toegepaste keramiek
door Det Smeets
 
toegepaste keramiek

Det over Toegepaste Keramiek: "We werken in deze cursus niet achter het wiel maar met handvorm technieken. We begonnen met de klassieker: duimpotjes. 

Het maken van een potje of bakje in je hand. Deze opdracht komt altijd terug in les 1 of 2. 

Verder hebben we dit blok met 2kleuren klei gemarmerd en de uitgerolde plakken tot bordjes en schaaltjes verwerkt. 

Thee- of koffiemokken gemaakt uit gestempelde kleiplakken. 

De klap op de vuurpijl was de grote schaal gemaakt in een mal.  

Wit geglazuurd en beschilderd of gedecoreerd. Zie de fotoserie 

Al met al Waar voor je geld bij Toegepaste Keramiek!" 

Det over Keramisch Boetseren: "Wat deden we bijvoorbeeld. We begonnen les 1 met clayscaping in 10 kilo klei. 

Zie de fotoserie. 

De vervolgopdracht was beeldjes voor in je hand/ je broekzak/ je tas. 

Geïnspireerd op een mooi steentje of een kastanje. Deze zogenaamde Feel Good sculptures worden afgewerkt met Terra Sigillata en gekleurd met een speciale satijnen slib. Zie fotoserie. 

We maakten een klein beeldje n.a.v. ieders favoriete glazuur. 

Wat past er bij deze doorschijnende grasgroene glazuur of bij de vurige rood? Tot slot een groter werkstuk, hol opgebouwd uit ringen waar we 2 avonden aan werkten en 1 avond  voor hadden om te glazuren. Inderdaad: hoe kan dat allemaal in 8 lessen?? Helemaal los gaan en heerlijk hard werken!! 

Ieder lesblok zijn er weer nieuwe ingangen en opdrachten." 

keramisch boetseren
2 Student at work
sculpting with clay
by Vika Mitrichencko

Vika: "The assignment was to make a teapot with the personal story. The inspiration was Chinese clay yixing teapot. It took us 3 lessons to make it."

 

Henny: "Met de verzamelde herfstbladeren zijn kleurige tekeningen ontstaan. 

Het plezier bij het tekenen of boetseren komt voorop en al doende kom je verder met uitdrukking en techniek. De een kan al meer met een potlood en de ander geniet meer van het vormen met klei.  

Op papier met een houtskoolstaafje de illusie van ruimte maken zoals bij het tekenen van een bol. Het was voor sommigen een ontdekking hoe je daar ruimte in krijgt op papier. Met een stuk klei moet je juist alle kanten van een voorwerp bekijken en vorm geven, die beeldjes staan te wachten om gebakken te worden.  

Het is een cursus voor beginners maar ook voor gevorderden omdat je vertrekt waar je gebleven bent. Vergeten wat je al kan en mee durven gaan met wat er nog meer te ontdekken valt."

In het voorjaar weer een kans! De cursussen van Henny zijn voor het komend blok allemaal vol, maar in december komt het voorjaarsprogramma online!

1 Herfstblad
tekenen en boetseren
door Henny van Grol
 
10 Modelboetseren © Juliette de Groot
modelboetseren en beeldje in zachte natuursteen
door Da van Daalen
beeldje in zachte natuursteen
modelboetseren
 
Crea voor Sjoerd Jans print 140 x 91 cm-

main

hall

studio 2.06

studio 1.21

studio 3.04

studio 2.21

studio 3.22

studio 2.02

studio 4.05

Crea voor Sjoerd Jans print 140 x 91 cm-

studio 2.04

© 2020 CREA - werk gemaakt door cursisten 

CREA

Nieuwe Achtergracht 170

1018 WV Amsterdam

  • White Instagram Icon
  • Facebook Clean