DSC_7993_edited.jpg
​studio 2.04
welkom!
Kopie%20van%2006%20Crea_werk_modelboetse
modelboetseren en beeldhouwen in steen
door Da van Daalen

De eerste lessen van de cursussen Modelboetseren en Beeldhouwen in steen in het CREA-gebouw waren heel plezierig. Cursisten hakten in steen het ontwerp dat zij eerst in klei maakten en deelnemers aan de cursus Modelboetseren waren net toe aan sessies waarin langer aan een beeld werd gewerkt. De resultaten van de eerste lessen waren beloftingsvol.
Op vrijdag 13 maart ging de Creadeur op slot. Cursisten bleven locked down in hun kamer of reisden direct naar hun ouders om in grotere huizen de berichten af te wachten.


Thuislessen
Er volgde een razendsnelle omschakeling, de cursussen gingen door in de vorm van ‘thuislessen’. Boetseren met klei kon soms nog wel, maar werken in steen was niet mogelijk. De opdrachten waren uit te voeren met materialen die iedereen in huis heeft. De eerste lessen waren nog hardcore beeldhouwen, lessen met als thema’s Verhoudingen en compositie in portret en Negatieve ruimte en tussenvormen. Maar uit contacten met cursisten bleek dat iedereen behoorlijk aangeslagen was en geen hoofd had om stevige opdrachten van een paar uur uit te voeren. De lessen werden een combinatie van luchtige opdrachten met veel informatie en links naar websites en Youtube documentaires over het werk van kunstenaars en technieken.

Respons
De respons was divers: cursisten lieten weten dat ze de lessen waardeerden en de Youtube films bekeken, maar stuurden geen resultaten in; cursisten stuurden heel incidenteel foto’s van resultaten, anderen deden enthousiast mee met eigen lessen en ook de thuislessen van de andere cursus en een enkele stuurden pas in afgelopen week een heleboel foto’s van resultaten. Een aantal cursisten vertelde dat zij er niet aan toe kwamen en vroegen of het mogelijk was om later alsnog resultaten in te sturen. Ja, dat kan!


Fotopresentatie
In de fotopresentatie is een selectie van de resultaten opgenomen. Voor de lessen en de laatste opdrachten -Beelden in de openbare ruimte- zijn veel foto’s van internet geplukt, deze zijn niet opgenomen in het verslag. In de fotopresentatie zijn herkenbaar de opdrachten Portret, Negatieve ruimte en tussenvormen, ‘Land art’ in de huiskamer, Kleur in huis, Muzikant en muziekinstrumenten en Zoek gezichten in alledaagse voorwerpen. (zoek de hondenkop in de vloerplanken)

 

Online boetseren haha!! Sinds kort bestaat het. De ingrediënten: 1 crisis, paar broden klei, 1 docent en enthousiaste CREA cursisten. De crisis was er in ene, de docent krabde eens achter haar oor, klei werd opgehaald bij CREA en we gingen van start. Gelukkig hadden we al live 6 lessen gedaan. Er lag een basis. Natuurlijk hebben we de gezelligheid en de stimulans van zien werken gemist. En ook het glazuren dat ging (nog) niet en het werken naar model.

We werkten vooral via appgroepen. En sommigen ook via webex. Kleien in je eigen tijd zonder limiet! Zonder scherm! Dat blijkt niet slecht te zijn. Voorwaarde was en is dat je het jezelf gunt!!!

Opdrachten via fotoseries van het proces of via voorbeelden van kunstenaars. Een keertje bellen over wat je zoal tegen komt. Laten zien wat je bent aan t maken. Reacties van je collega cursisten. Het was er allemaal.

 

Keramisch Boetseren: dan maak je beelden, figuratief of abstract. Beelden? Wat maak dan? Bijvoorbeeld een Amulet, of een beeld opgebouwd uit platen klei of een sculpturale dekselpot.

Toegepaste Keramiek: dan maak je Gebruiksvoorwerpen. Gebruiksvoorwerpen? Bekers, kommen, bordjes, vazen, zeepbakjes. (schrijf je nu in voor de zomerweek!)

 

En dan moet je het nog heelhuids bij CREA zien te krijgen! Met een uitgebreide instructie is wonderwel gelukt. Er zijn fantastische werkstukken gemaakt. De groep van de Gebruiksvoorwerpen is helemaal los gegaan. Er was sprake van een kleivirus. Ik weet zeker dat een heel aantal CREA deelnemers hier voorlopig niet vanaf is!

boetseren en keramiek
door Det Smeets
 
toegepaste keramiek
keramisch boetseren
 
Kopie%20van%20A6_edited.jpg
beeldhouwen in hout en tekenen & boetseren
door Henny van Grol

Na de eerste gewone lessen in het Crea gebouw hebben de cursisten van de cursus Beeldhouwen in hout en Tekenen & Boetseren wekelijks een lesbrief per mail gekregen.

 In de lesbrief die over Organische beeldhouwkunst gaat kregen de cursisten algemene informatie over dit onderwerp, foto’s over de beeldhouwers Brancusi en Anish Kapoor, de fotograaf Blossfeldt en de architect Santiago Calatrava met korte introducties en video’s. De opdracht bij deze les was om een voel-vorm te maken inclusief uitleg en aanwijzingen. De cursisten stuurden de foto’s van hun werk op en daar kregen ze dan respons op.

De cursisten Beeldhouwen in hout zijn begonnen met het maken van een 3-D ontwerp in klei. Daarna hebben ze veel geleerd onder andere over hoe je van een ontwerp naar een blok Lindehout gaat, maat vergroting, zagen, de techniek van het hakken en snijden met beitels en gutsen. De meeste cursisten waren net een paar lessen aan de slag met het hakken in hun blok Lindehout. Op de foto’s staat het ontwerp met het deels behakte blok.Een deel van de groep hout heeft de lesopdrachten gevolgd maar het stond wel ver af van het daadwerkelijk met hout aan de slag zijn.

Een belangrijk deel van de lessen Tekenen & Boetseren is het kijken naar de omgeving en leren zien wat daar nu werkelijk voor je staat. Of het nu een stilleven, een schedel van een schaap of een model. De klei beeldjes van een figuur die tegen de wind en regen optornt zijn door de T & B cursisten gemaakt.

 Op de foto’s kun je de volgende opdrachten herkennen:

 • Lijn tekenen, het potlood niet van het papier halen maar door tekenen een stilleven, je kamer, en je uitzicht huis

 • Perspectief tekenen

 • Hand tekenen in diverse houdingen

 • Ewald Mataré, beeldend kunstenaar; dierbeelden en informatie over hout; boetseer een dier of vrij werk

 • Zelfportret tekenen, voorbeelden uit de kunstgeschiedenis in diverse materialen en uitleg over hoe je het tekenen van een portret aanpakt

 • Voorwerpen stapelen tot een figuur en gezichten ontdekken in vlekken, deuken en voorwerpen

 • Hand in klei boetseren

 • Martin Puryear, beeldend kunstenaar; beelden als teken in de ruimte. Zoek voorbeelden op het internet

 • Vormstudie, venkel en /of paprika tekenen of boetseren

 • Ruimte in 2- en 3-D, negatieve ruimte en tussenvormen. Vouw een papier en maak een compositie van vormen en uitgeknipte vormen

Vika Mitrichenko on her courses this semester:


“If I think of my experience giving online lessons, what comes to mind first is that it was very important for us to have our first lessons in real life and could get to know each other a little bit. For the clay classes I could teach the basic technology of working with clay and glazes. For the Portrait classes we even had two classes of drawing and sculpting the model.

 

During the time online we worked with simple materials like paper and pencil. We made collages from the newspapers and magazines. When students were allowed to come pick up materials many asked not only for the drawing materials but for the clay. We worked with collages on clay making botanical imprints on clay tiles. I gave basic drawing and sculptural assignments like drawing and sculpting parts of the face: eye, nose, mouth. We sculpted some fruits and vegetables. Many asked me if it was possible to make some ceramics, like plates and cups, for future use at home. I thought that it was a great idea, because we all were working in our kitchens using cutting boards rolling pins and kitchen knives. My main concern was how to transport the delicate and thin plates and cups to CREA’s kilns to fire and I am surprised that nothing actually was broken during the transportation. At the moment I am making the firings of all the works at CREA. All the images you see here are of the clay works that are not finished.”

Kopie%20van%20Zuurkool%20potten-Myrna%20
still life, sculpting in clay and the portrait
by Vika Mitrichenko
 
sculpting in clay
collage
Crea voor Sjoerd Jans print 140 x 91 cm-

studio 2.21

studio 3.01

studio 3.22

Crea voor Sjoerd Jans print 140 x 91 cm-

studio 1.21

CREA

café

studio 2.04

studio 2.06

studio 2.02

summer

courses

studio 4.05

studio 3.04

main

hall

© 2020 CREA - werk gemaakt door cursisten 

CREA

Nieuwe Achtergracht 170

1018 WV Amsterdam

 • White Instagram Icon
 • Facebook Clean